sunnuntai 16. lokakuuta 2011

PENTUTEHTAILU, MIKÄ KIROSANA! - KAIKKIEN YHTEINEN VASTUU!

Laitoin eilen lauantaina FB:n tilapäivitykseeni Koiralle koti -ryhmän julkaiseman allaolevan kuvan ja tekstin.
Siitä löytyy kuvaus narttukoiran tuntemuksista sen jouduttua pentutehtailun uhriksi.

"

"Hei...tiedätkö, kuka olen?  Olen puhdasrotuinen yorkshirenterrieri.  Olen pahoillani, että näytän tältä.  Ehkä et tunnistanut minua.  On vaikeaa näyttää nätiltä, kun joutuu koko ajan synnyttämään pentuja, kun joutuu elämään lian keskellä eikä kukaan koskaan kylvetä.

Ehkä tunnet jonkun lapsistani.  Niitä on maailmalla jo lähemmäs sata, mutta en itse tiedä heidän kuulumisiaan.  Pentuni vietiin minulta nii...n nuorina.  Toivottavasti he ovat unohtaneet minut ja ainakin tämän hirveän paikan, jossa olen vankina.  Tämä pieni metallihäkki ja sen ritilälattia on kaikki mitä tiedän.  Onko olemassa jotain muutakin?  Tiedän tämän häkin, tiedän yksinäisyyden, tiedän pelon, kivun ja sairaana olemisen.  Tiedän, miltä tuntuu olla liian nälkäinen, miltä tuntuu kammottava jano...  ja tiedän miltä tuntuu synnyttää.  En tiedä muuta.  Onko jotain muuta olemassa?

Miksi sinä päätit katsoa minua?  Ihmisistä tiedän ainoastaan sen, että he haluavat satuttaa.  Mitä tarkoitat auttamisella? Mitä lempeydellä? Entä rakkaudella?..."



Tällaista lukiessa ja/tai nähdessä sydämeni särkyy kerta toisensa jälkeen ja kyyneleet valuvat silmistäni.  Tahtoisin ottaa syliini tämän väärinkohdellun luontokappaleen, halata ja kertoa kuinka sen elämä tästä hetkestä muuttuisi.


Kyyneleeni ja syvä empaattisuuteni ei paljoa auta näitä kaltoinkohdeltuja eläimiä.  Paljoon ei kuitenkaan omat resurssini riitä, mutta voin kuitenkin julistaa sanaa valintojen vastuullisuudesta sekä pentutehtailun vastustamisesta.


Kenellehän minä tässä nyt sitten tätä sanomaa julistaisin, sillä ne, jotka ovat päättäneet saada koiran heti-heti-heti... ja mielummin mahdollisimman halvalla, eivät käänny minun tai muidenkaan kasvattajien puoleen vaan etsivät netin ilmaispalstoilta yhteystietoja halpojen koirien myyjiin, jotka todennäköisesti toimivat pentutehtailijoiden asiamiehinä, välittäen tuunatun ja puunatun pennun uudelle omistajalleen.


Jokaisen, joka vähääkään välittää luontokappaleista, tulisi olla kiinnostunut vähintäänkin perheenjäsenekseen ottamansa eläimen taustoista; millaisissa oloissa pennun äiti elää, millaista ravintoa, kohtelua, muuta hoitoa se saa sekä kuinka usein sitä pennutetaan, millaisissa oloissa pennut ovat kasvaneet, mitä heille on syötetty ja kuinka heitä on kohdeltu.  


Pentutehtailussa käytettävät eläimet elävät heitä väärinkohtelevien ihmisten mielivallan alla ja jokainen, joka  koiranhankintapäätöksen tehtyään antaa koiran hankintahinnan ratkaista kääntyen pentutehtailijan tai -edustajan puoleen, on osavastuullinen pentutehtailuissa tapahtuviin eläimiin kohdistuvien epäinhimillisien elinolojen ja hirmuvallan toteutumiseen.  Ei ole tarjontaa, ellei ole kysyntää.


Lämpimästi suosittelen koiranhankintaa harkitsevalle, sen jälkeen kun rotu on selvillä, ottamaan yhteyttä ko. rodun kasvattajiin.  Niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin kenneleiden pitäjät ovat allekirjoittaneet oman maansa kennelliiton kasvattajasitomuksen sekä kuuluvat oman maansa rotujärjestöön ja ovat sitoutuneet toimimaan kennelliiton kasvattajille antamien ohjeiden mukaisesti ja ovat tukenasi vielä senkin jälkeen kun pentu on luoksesi muuttanut.


Koirasta maksettava hinta ei milloinkaan jää ainoaksi kuluksi koiran elämässä oli koira hankittu sitten mitä reittejä tahansa. On terveydenhoitokuluja, turkinhoitokulut, ruokakulut, harrastuskulut, pannat, remmit, mahdolliset hoitokulut etc...


Tunteeni ovat jotenkin niin täynnä tätä eläimiin kohdistuvaa julmuutta, etten saa mitään järkevää itsestäni ulos.  Piti kuitenkin muistutuksena tällaisten asioiden olemassaolosta laittaa kopio blogiini tästä aiheesta.


Hienoa alkavaa syksyistä viikkoa itsekullekin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti